Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnebrand?

Met de zomer in volle gang en de zon die fel schijnt, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Zonnebrandcrème is een essentieel product om je huid te beschermen tegen de zon en het risico op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te verminderen. Echter, bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnebrand.

1. SPF-niveau (Sun Protection Factor)

De SPF-waarde geeft aan hoe lang een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen UVB-stralen, die verantwoordelijk zijn voor verbranding van de huid. Het wordt aanbevolen om ten minste een SPF van 30 te kiezen. Hogere SPF-waarden bieden weliswaar iets meer bescherming, maar het verschil is niet significant. Belangrijk is om de zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan te brengen, ongeacht de SPF-waarde.

2. Breed spectrum bescherming

Kies altijd voor een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. UVB-stralen zorgen voor verbranding, terwijl UVA-stralen zorgen voor huidveroudering. Beide typen stralen dragen bij aan het risico op huidkanker. Een zonnebrandcrème met “breedspectrum” op het etiket biedt bescherming tegen beide.

3. Waterbestendigheid

Als je van plan bent om te zwemmen of veel te zweten, is het verstandig om een waterbestendige zonnebrandcrème te kiezen. Houd er echter rekening mee dat geen enkele zonnebrandcrème volledig waterdicht is, dus het is nog steeds belangrijk om het regelmatig opnieuw aan te brengen na het zwemmen of zweten.

4. Huidtype

Verschillende huidtypen hebben verschillende behoeften als het gaat om zonnebrandcrème. Mensen met een lichte huid zijn gevoeliger voor de zon en hebben doorgaans een hogere SPF nodig. Mensen met een donkerdere huid hebben over het algemeen meer melanine, wat enige natuurlijke bescherming biedt, maar ze moeten zich toch nog steeds beschermen tegen de zon.

5. Ingrediënten

Controleer de lijst met ingrediënten op de zonnebrandcrème om te zien of deze geen stoffen bevat waar je allergisch voor bent of die je huid kunnen irriteren. Als je een gevoelige huid hebt, kun je kiezen voor een zonnebrandcrème met fysische (minerale) filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide, in plaats van chemische filters.

6. Textuur en toepassing

Kies een zonnebrandcrème die prettig aanvoelt op je huid en gemakkelijk aan te brengen is. Sommige mensen geven de voorkeur aan lotions, terwijl anderen de voorkeur geven aan sprays of gels. Zorg ervoor dat je voldoende zonnebrandcrème aanbrengt en het gelijkmatig over je huid verdeelt.

7. Houdbaarheid en opslag

Controleer de houdbaarheidsdatum van de zonnebrandcrème voordat je deze koopt. Bewaar het op een koele, droge plaats en blootstel het niet aan direct zonlicht, omdat hitte en licht de werkzaamheid van de actieve ingrediënten kunnen verminderen.

8. Dierproefvrij en milieuvriendelijk

Als je begaan bent met het milieu en dierenwelzijn, kies dan voor een zonnebrandcrème die niet op dieren is getest en bij voorkeur ook geen schadelijke chemicaliën bevat die koralen en zeeleven kunnen aantasten.

Met deze richtlijnen in gedachten kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van zonnebrandcrème. Onthoud dat het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème en het nemen van andere zonbeschermende maatregelen, zoals het dragen van beschermende kleding en het vermijden van blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag, essentieel zijn om je huid gezond te houden en te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen.